65+Actieve UitjesGezin

Top 10 uitjes in de provincie Zeeland

bron: Zeeland.com

Ja, ben een Zeeuw en wat kan ik er nog meer over vertellen. Heb over de hele wereld gereisd, gewoond en gewerkt, maar er blijft maar één thuis. Dat is de provincie Zeeland, waar rust nog werkelijk rust betekend. Met zijn mooie stranden en duinen en nog maar te zwijgen van waterwegen. Ik wil je natuurlijk niet aanmoedigen, want dan is het voor de inwoners, weg met de rust. Maar een weekje Zeeland zal je goed doen.

1. Waternoodsmuseum.

We beginnen onze Zeeland tour net even enkele kilometers ten zuid oosten van Zierikzee in het dorp Ouwerkerk ligt het Waternoodsmuseum.
Het Watersnoodmuseum neemt je mee in de belevenissen van gewone mensen met een bijzonder Verhaal over Water. Over de Watersnoodramp van 1953, over de wederopbouw en over de overstromingen die nog altijd, over heel de wereld, plaatsvinden. Dat doen we met meeslepende verhalen, indringende foto’s en authentieke filmbeelden. We zijn in Nederland nooit klaar met waterbeheer. De keuzes die nu voor het deltagebied gemaakt worden, werken door in de (verre) toekomst. Dat maakt waterbeheer intrigerend en spannend. Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons, die na de ramp gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat in de dijk bij Ouwerkerk. Als je het museum binnenloopt, stap je in de geschiedenis van het water van ’53 tot nu.

Bezoekadres is Weg van de Buitenlandse Pers 5 te 4305 RJ Ouwerkerk en voor kaartjes kun je hier terecht

bron: Watersnoodmuseum

2. Deltapark Neeltje Jans.

Als je over het eiland Schouwen Duiveland via de N59 het eiland verlaat in Burgh Haamstede kom je op het werkeiland Neeltje Jans terecht genoemd naar het vastgelopen schip. Neeltje Jans is als werkeiland een onderdeel van de Oosterscheldekering. Na het voltooien van de Deltawerken is er op Neeltje Jans een informatie- en attractiepark geopend. In het informatiecentrum is een expositie over de Deltawerken te zien met (visuele) informatie en kan je ook een rondvaart maken over de schelde.

Bezoekadres is Faelweg 5 te 4354 RB Vrouwenpolder en voor tickets boek je het beste hier!

3. Domburg en Westkapelle.

Vanaf de Neeltje Jans sta je in een poep en een scheet weer in de volgende geselecteerde bezienswaardigheid namelijk Domburg, een zeer leuk plaatsje aan de Zeeuwse Costa. Ik denk vooral bekend om zijn weide stranden en is volgens Wikipedia de 2 na oudste
badplaats van het land en wij raden zeker aan eens te stoppen bij het uit 1889 stammende Badpaviljoen.

Een paar (6)kilometer wandelen deels over het strand ligt Westkapelle wat waarschijnlijk is gesticht door de Vikingen en kreeg stadsrechten in 1223 en er is ook goed huisgehouden tijdens de 2e wereldoorlog en die moffen overheersen nog steeds deze mooie badplaats sinds begin 1940 groeven ze zich in op het strand. En je ziet er meer zwart witte nummer platen zodra de Sonne wieder da ist. Verder zijn er wel enkele zaken de moeite buiten de terrassen, namelijk; het oorlogsmuseum en het ijzeren torentje en niet te vergeten molen de Noorman.

Meer informatie over Domburg vind je op deze website en over Westkapelle op deze website.

bron: Zeeland.com

4. Vlissingen, stad aan de zee.

Wederom een klein eindje van onze laatste badplaats is landelijk bekend en vooral is dat gekomen door Michiel de Ruiter, die steevast op de boulevard staat te blinken en ik mee op de foto sta als kleine jongen. Ben er veel geweest als ook in Ritthem in mijn leger tijd, die bijna 6 jaar durende en iedereen goed sliep. Verder zijn er buiten het strand en de talloze terrassen ook nog meer mooie zaken te bewonderen, wat denk je van het windorgel, het Beeldenhuis, de Oranjemolen, de Belgische loods huizen en niet te vergeten het Arsenaal en kaartjes boek je hier!

bron: Zeeuwse Ankers

5. Middelburg.

De hoofdstad van de provincie Zeeland is Middelburg, waar ongeveer 44.000 mensen wonen en is ontstaan in de 9e eeuw als verdediging tegen de Vikingen en dat was hard nodig. Eem beter later in de 15e eeuw woede er meerdere branden, waarna houten daken en gevels werden verboden. In de gouden eeuw groeide ook Middelburg enorm en daarvan kan je heden ten dage nog steeds enkele publiek pleisters bewonderen, zoals de Oostkerk, de Koepoort en het Stadhuis.

Meer informatie vind je op de website.

6. Het Oosterscheldemuseum.

In Yerseke niet zo heel erg ver van Middelburg ligt dit pittoreske vissersdorp, waar je uiteraard Zeelands roem kunt eten of voor thuis kunt kopen. Ik denk dat er meer dan 75% hier vandaan komt, en ook de grotere visverwerkers hier zitten( Lenger, Zeelands roem, Prins & Dingemanse etc.) en kweken deze tot op de Waddenzee, maar ook voor oesters, messen en zelfs kreeften moet je in Yerseke zijn en worden alleen vervoerd door de wagens van Erik de Koeijer. In Yerseke vind je ook het Oosterscheldemuseum In één van de mooiste monumentale panden van Yerseke, het voormalige gemeentehuis, is sinds 1995 het Oosterscheldemuseum gevestigd.
In twee zalen worden bezoekers meegenomen op een reis door de geschiedenis van de oester- en mosselcultuur.

Bezoekadres is Kerkplein 1 te 4401 ED Yerseke en kaartjes koop je hier!

bron: Zeeland.com

7. Goes.

Weer vlakbij de hoofdstad Middelburg ligt een ander Zeeuws stadje, namelijk Goes. Goes dankt zijn naam aan een kreek, de Korte Gos en kreeg in 1405 reeds stadsrechten en is best een leuk stadje om eens een keer lekker te shoppen. Verdere high lights zijn denken we de TV toren(erg belangrijk in mijn jeugd), het stadhuis en de stoomtrein Goes – Borsele.

Wil je meer informatie om je bezoek aan Goes te plannen, kijk dan op deze website

bron: Zeeland.com

8. Hulst.

Op de grens van Zeeland en Vlaanderen, omgeven door polders, bossen en water, liggen een gezellige, eigenzinnige Vestingstad en 14 dorpen. Een gebied vol ambiance met een rijke historie maar toch helemaal van nu. Een heerlijke plek om te wonen, ondernemen en bezoeken. Wie is er niet bekend met de grootte meubelwinkel, speciaal open op zondag en dat was nieuw eind jaren 80.

Voor meer informatie over deze vestingstad raden wij je aan om deze website te bezoeken.

bron: Omroep Zeeland

9. Terneuzen.

De stad Terneuzen komt voor het eerst voor in de archieven in 1325, dan wel onder de naam Ter Nose. Al bij al toch gegroeid naar de 4e stad van Zeeland en dankt dat vooral aan zijn centrale ligging in Zeeuws Vlaanderen en de tunnel naar Zuid-Beverland en het kanaal naar Ghent. Verder is ook wel leuk de vliegende Hollander, de Moffenschans en de Braakman.

Meer informatie over wat te doen in Terneuzen en omgeving vind je wonder bij wonder hier!

bron: Zeeuwse Ankers

10. Breskens.

Breskens is een plaats in Zeeuws-Vlaanderen in de gemeente Sluis in de Nederlandse provincie Zeeland. Breskens telt 4.650 inwoners, die ‘Bressiaanders’ worden genoemd. Breskens ligt aan de zuidkant van de monding van de Westerschelde, waar de rivier overgaat in de Noordzee en al zeg ik het zelf, heeft een heel mooi strand en verder raad ik je aan om de vuurtoren, het visserijmuseum of het Zwin natuurpark eens een keer te bezoeken. Meer informatie vind je hier!

bron: Pinterest

Gerelateerde berichten
GezinGratis Uitjes

Goedkoop en bijna gratis uit eten!

Ja, wij van top10uitjes houden van lekker eten, wie niet? En als dat nog kan voor weinig! Hieronder…
Lees meer
Cultuur & MuseumDierentuinenGezin

Top 10 uitjes in de provincie Henegouwen

Het grootste deel van het huidige Henegouwen ligt op het grondgebied van het vroegere graafschap…
Lees meer
Cultuur & MuseumGezinGratis Uitjes

Top 10 gratis uitjes in Brussel

Beste lezer van deze website, ook in Brussel hebben wij wederom een 10-tal gratis uitjes voor je…
Lees meer
Nieuwsbrief
De Leukste Uitjes

De leukste uitjes in Nederland in je mailbox. Maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *