Gezin

Top 10 uitjes in Vlaams Brabant

bron: Vlaams Bouwmeester

Samen met Waals Brabant de jongste provincie van België en opgericht in 1995. Leuven is de hoofdstad van deze provincie. Vlaams Brabant omringd in zijn geheel het provincie loze Brussel Hoofdstedelijke Gewest. Er wonen veel mensen, die meestal 2 talig zijn en er is veel te beleven.

1.  Averbode Bos en Heide.

Averbode wordt ingesloten door twee natuurgebieden: Averbode Bos en heide en in het noorden en de Demerbroeken in het zuiden. Dit zijn schitterende gebieden, die zich lenen voor ravotten en spelen, en heeft een speciaal ingericht speelbos, met echte takkentunnels en klimtoestellen. Ook een bezoekje aan de abdij van Averbode is zeker de moeite.

Bezoekadres is Abdijstraat 1 te 3271 Averbode en daar er meerdere wandelroutes zijn surf voor meer info naar hier.

bron:averbodemoment.be

2. Plantentuin in Meise.

De plantentuin in Meise is een botanische tuin en één van de grootste in de wereld. Hij werd opgericht in de Franse tijd in 1797. Sinds 1958 zit het op de huidige plaats bij de landerijen van het kasteel van Meise en dat van Bouckhout. Er zijn ongeveer 18.000 planten ondergebracht in het Plantenpaleis. Ook een kassencomplex met dertien publiek toegankelijke broeikassen.

Bezoekadres is Nieuwelaan 38 te 1860 Meise en voor meer informatie surf je naar deze website.

bron: knooppunter

3. Groot Begijnhof.

In Leuven staat het Groot Begijnhof. Dit noemt ook wel Begijnhof Ten Hove. Het is een heel gaaf bewaard en gerestaureerde oude wijk. Hier woonde in de 13e eeuw, ongehuwde vrouwen. Die natuurlijk een beetje van godswoord hielden. Ik denk de plaats om goed te Tinderen! In de jaren 70 en 80 werd alles grondig gerestaureerd onder leiding van de KU Leuven.

Bezoekadres is Schapenstraat te 3000 Leuven en is permanent open en gratis. Meer info, hier!

bron: visit Leuven

4) Abdij van Grimbergen.

Als voormalig inwoner van Grimbergen mag ik zeker de Norbertijnenabdij niet vergeten. Deze kerk werd meerdere malen heropgebouwd. Het is en zeer mooi gebouw en nog belangrijker is zijn abdijbier. Helaas voor de proevers wordt het abdijbier sinds 1958  gebrouwen door de firma Alken-Maes. Je kan het wel proeven op bijna elk terras. Op 8 december 1999 verleende Poppie Jopie de eretitel van ‘basilica minor’ aan de abdijkerk.

Bezoekadres van dit moois is Kerkplein 1te 1850 Grimbergen en voor meer informatie surf je naar deze website.

bron: abdij Grimbergen

5. Provinciaal Domein Kessel-Lo.

Net even buiten de hoofdstad Leuven, aan de noord oost kant ligt het domein Kessel-Lo. Het is het hele jaar open, behalve het zwembad. Het is een erg populair park met zwembaden, speeltuinen, vijvers, waterfietsen, een dierenweide en een café. Ook is er een eco center waar je kan leren over planten en dieren


Bezoekadres is Holsbeeks steenweg 21 te 3010 Leuven en voor meer informatie surf je naar deze website.

bron: Visit Leuven

6. Kasteel van Gaasbeek.

Dit kasteel ligt in Gaasbeek, deelgemeente van Lennik. Het word momenteel gerestaureerd dus kijk op de website! Beroemdste eigenaar was Graaf Egmond, maar die is toentertijd een kopje kleiner gemaakt. Aan het eind van de 19e eeuw was markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares. Die heeft er toen een aardig kapitaal aan verbouwd tot aan zelfs een ware tijdmachine!

Bezoekadres is Kasteelstraat 40 te 1750 Gaasbeek (Lennik) en daar het kasteel gesloten is tot eind 2023, surf je het best naar hier.

bron: kasteel van Gaasbeek

7. Brouwerij Duvel Moortgat.

Mag het eigenlijk niet zeggen, maar Duvel is mijn favoriete bier. Brouwerij Duvel staat in Breendonk op de grens van de provincie Antwerpen en Vlaams-Brabant. Dus eigenlijk past hij niet helemaal op deze plaats, maar door de liefde van deze goud gele rakker plaats ik het toch. Vroeger was het nog een bescheiden brouwerij, maar tegenwoordig exporteren ze naar 72 landen.

Bezoekadres is Breendonk-Dorp 58 te 2870 Puurs-Sint-Amands en meer informatie tref je hier.

The Duvel Moorgat brewery in Breendonk (Belgium, 28/03/2011) -enkele jaren gelee is vd r een p gemaakt.

8. Rock Werchter(2022).

Als gevolg van de corona epidemie is er de afgelopen jaren helaas geen jaarlijks festival geweest. Maar in 2022 vliegen we er weer in gelukkig. Dan is er weer een nieuwe Rock Werchter. Ik kan bijna niet wachten om Pearl Jam weer te zien. Rock Werchter begon reeds in 1974(toen kwamen er nog enkele duizenden bezoekers) tot wat het nu is geworden.

Bezoekadres is Haachtsesteenweg 13/9 te 3118 Rotselaar en voor tickets moet je hier zijn.

bron: De Morgen

9. Bedevaart naar Scherpenheuvel.

Scherpenheuvel-Zichem is niet alleen beroemd door de Witte van Zichem. Maar ook door de basiliek, waar jaarlijks veel mensen op bedevaart naar toe komen. Het gebouw is een van de oudste koepelkerken in de Lage Landen en werd ingewijd in 1627 door de aartsbisschop van Mechelen en sinds 1952 beschermd monument.

Bezoekadres van de basiliek is Issabellaplein 15a te 3270 Scherpenheuvel-Zichem en meer voor meer info.

bron: Radio 2

10. Citadel van Diest.

Deze werd gebouwd toen België zich in 1830 afscheidde van Nederland. Dit als een verdedigingsmechanisme voor deze nieuwe staat en om Brussel te verdedigen. Sinds 1996 is de citadel een beschermd monument en is gelukkig voor ons nog te bewonderen.

Bezoekadres is Citadel te 3290 Diest en meer informatie vind je hier.

bron: Henri Cruysberghs

Gerelateerde berichten
GezinGratis Uitjes

Goedkoop en bijna gratis uit eten!

Ja, wij van top10uitjes houden van lekker eten, wie niet? En als dat nog kan voor weinig! Hieronder…
Lees meer
Cultuur & MuseumDierentuinenGezin

Top 10 uitjes in de provincie Henegouwen

Het grootste deel van het huidige Henegouwen ligt op het grondgebied van het vroegere graafschap…
Lees meer
Cultuur & MuseumGezinGratis Uitjes

Top 10 gratis uitjes in Brussel

Beste lezer van deze website, ook in Brussel hebben wij wederom een 10-tal gratis uitjes voor je…
Lees meer
Nieuwsbrief
De Leukste Uitjes

De leukste uitjes in Nederland in je mailbox. Maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *