65+BezienswaardighedenGezin

Top 10 uitjes in de provincie Utrecht

bron: Holland.com

Provincie met als hoofdstad de stad Utrecht. Heerlijke mix van natuur met leuke dorpen en steden, zoals Amersfoort, Zeist en last but not least Woerden. Hier is veel te doen en te zien, dat lees je onderstaand.
Utrecht is de meeste centrale provincie in Nederland. Een bezoek aan de stad Utrecht is in elk seizoen de moeite waard. Maar er is veel meer te ontdekken in de omgeving. Met een bijzonder nationaal park, de Vinkeveense Plassen, de wonderlijke piramide van Austerlitz en dorpjes als Spakenburg

1. Utrecht, de stad.

Ja, ik weet nog dat ik als brugklasser(ergens lang geleden) op schoolreis naar deze mooie stad gingen me een bus vol Beverly Hill Hille Billy’s. We beklommen toen de Domtoren en helaas kwam ik erachter hoogte vrees te hebben. Maar het was wel gaaf!
Daarna via die prachtige kanalen een ‘ bakkie’ gedaan op een van de vele terrassen. Vervolgens naar een oud snoepwinkeltje geweest, de naam van deze winkel c.q.. museum vind je hier.

Meer informatie over Utrecht stad vind je op deze website.

bron: uu.nl

2. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een grotendeels heuvelachtig gebied van ongeveer 10.000 ha en ligt tussen Leusden en Rheden. Juist daarom zetten we dit op onze website, omdat je daar dagen kunt wandelen, fietsen of paardrijden!

Voor meer info, bezoek deze website of contacteer ons van https://www.top10uitjes.nl/

bron: ivn.nl

3. Slot Zeist.

Slot Zeist werd gebouwd in de periode van 1677 tot 1686. Dit was middenin de Gouden eeuw. Wat goed te zien is als je hier rond loopt. Je kunt het slot bezoeken, dat ooit een lusthof was voor Willem Adriaan. Hij was graaf van Nassau-Odijk en kleinzoon van prins Maurits. De architect van het slot was Jacobus Roman, die ook Paleis het Loo ontwierp. Ook de tuinen zijn de moeite waard.
Nu wil het dat ik hier zo’n 2 decennia geleden op de fiets ben geweest. Mijn toenmalige bazin had bij het kopen van haar autootje een reis gewonnen naar een hotel in Zeist. Toen dus die onvergetelijke reis gedaan.

Bezoekadres is Zinzendorflaan 1 te 3703 CE Zeist een kaartjes boek je hier of misschien wil je hier overnachten!

bron: Utrechtse heuvelrug

4.Pyramide van Austerlitz.

De Piramide van Austerlitz is een bijzonder bouwwerk in de bossen van Zeist. Het werd gebouwd door de Franse soldaten van Napoleon. Het is diverse keren gerestaureerd en nu weer in goede staat. Vanaf de top heb je een fraai uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug. Ook hier kwam ik als leerling van de lagere school, denk een keer of drie. Denk omdat het goed voor het budget was, want de speeltuin was gratis toen. Later ben ik er nog een keer geweest met mijn kleine mannen.

Bezoekadres is  Zeisterweg 98 te3931 MG Woudenberg

bron: historieen.nl

5. Paleis Soestdijk.

Het beroemde Paleis Soestdijk in Baarn is een museum en wordt momenteel verbouwd. Volgens velen is dit het mooiste koninklijk paleis van Nederland. Het was lang de residentie van Juliana en haar echtgenoot prins Bernhard. Een plek waar bijvoorbeeld ook Napoleon in heeft gewoond. Met een heerlijke tuin om in te wandelen. En geloof me, nu alweer 3 decennia geleden heb ik bijna 6 jaar gediend onder koningin Beatrix. Daarbij passeerden we dikwijls voorbij dit mooie paleis en ik begeleide een bijna pensioengerechtigde korporaal, Henk. Henk vertelde me veel van wat ‘ Benno’ op de weg naar het paleis uitgericht had, nou……..

Bezoekadres van dit moois is Amsterdamsestraatweg 1 te 3744 AA Baarn en meer informatie op de website!

bron:rijksvastgoedbedrijf.nl

6. Vliegbasis Soesterberg & Nationaal Militair Museum.

Om weer verder te gaan in het verleden, ook daar kwamen we veel. De vliegbasis had nog meer functies dan alleen de luchtmacht dienen. De landmacht onderhield daar een groot gedeelte van zijn oude vloot. Ook de toen aanverwante dienst Domeinen en als begeleider van munitie een waar complex met munitie bunkers.

In 2008 werd de basis gesloten en terug gegeven aan de natuur. Omdat hier weinig mensen kwamen is de natuur nog opvallend rijk. Inmiddels zijn er talloze wandelpaden in de bossen, heidevelden en meer. Daarnaast zijn er veel fietspaden. Je kunt hier onder meer fietsen over de voormalige startbaan voor de vliegtuigen en hier vind je ook het Nationaal Militair Museum. Je ziet er diverse vliegtuigen, maar ook voertuigen van de Nederlandse krijgsmacht zien. Als je geïnteresseerd bent in het leger dan is dit museum een must.

Bezoekadres van het Nationaal Militair Museum is Verlengde Paltzerweg 13768 MX Soesterberg en hier kan je tickets boeken.

bron: magazines.defensie.nl

7. Blauwe Kamer(natuurgebied).

De blauwe kamer is een natuurgebied welke naast de Neder-Rijn ligt tussen Rheden en Wageningen. Het reservaat loopt dikwijls onder, daardoor ideaal voor bloemen en speciale dieren. Zoals lepelaars en ijsvogels leven daar. Je kan ze heel goed bewonderen vanuit de Vogelkijkhut, maar ook langs de rivier zijn prachtige bloemen

De ingang bevind zich Blaauwe Kamer 14 te 6702 PA Wageningen, meer informatie hier

bron: nl.printerest.com


8. Ouwehands Dierenpark.

Ouwehands Dierenpark, opgericht door ome Cor. In het schone Rhenen behoort tot de meest populaire dierentuinen in ons land. Met natuurlijk de panda’s en hun jong. Het is de enige dierentuin in Nederland met panda’s. Daarnaast vind je hier talloze andere dieren van over de gehele wereld. Het Berenbos is een innovatief project. Hier werden mishandelde beren opgevangen in een grote ruimte buiten. Waardoor de dieren weer plezier hebben.

Bezoekadres is Grebbeweg 111 te 3911 AV Rhenen en kaartjes boek je hier

bron: NVD Dierentuinen

9. Spakenburg.

Spakenburg was altijd een boerendorp met stadsrechten dat aan het Eemsmeer ligt en ten noorden van Amersfoort. Daarom werden de oudere huizen hoog tegen de dijk gebouwd. Nog steeds liggen er botters in de haven, al is de visserij hier sterk afgenomen. Alhoewel de verkopers op veel markten tegen komt doch niet alleen met vis, echte venters.

De Spakenburgse Dagen op vier woensdagen in juli en augustus zijn befaamd. Het kan hier druk worden in de weekenden en schoolvakanties. Waardoor parkeren een issue kan zijn. Met het openbaar vervoer is dan makkelijker en beter voor het milieu.

Meer informatie over dit pittoreske dorp, vind je hier

bron: Marchel van de Waard

10. Amersfoort.

De stad Amersfoort ligt als reeds gezegd ten zuiden van het boerengat, Spakenburg. De Koppelpoort van Amersfoort is beroemd. Hij was onderdeel van de oude stadsmuur uit 1400. De torens en de doorgang over het water zijn fraai. Je kunt een rondleiding met gids volgen over het rijke verleden van de toren. En je ziet hem vanzelf als je met de trein van Amersfoort naar Zwolle rijdt in plaats van met de auto over de 28.

Een rondleiding met de gids boek je hier!

bron: Max Vandaag

Gerelateerde berichten
GezinGratis Uitjes

Goedkoop en bijna gratis uit eten!

Ja, wij van top10uitjes houden van lekker eten, wie niet? En als dat nog kan voor weinig! Hieronder…
Lees meer
BezienswaardighedenPretparken

Top 10 uitjes in de provincie Waals-Brabant

Samen met Vlaams-Brabant de jongste 2 provincies van België en ik heb in Vlaams Brabant gewoond en…
Lees meer
BezienswaardighedenCultuur & Museum

Top 10 uitjes in de provincie Namen

Is ontstaan in 1815 na de grote nederlaag van Napoleon, voorheen het Franse departement Samber en…
Lees meer
Nieuwsbrief
De Leukste Uitjes

De leukste uitjes in Nederland in je mailbox. Maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *