BezienswaardighedenCultuur & Museum

Top 10 uitjes in de provincie Luik

bron:nl.liegetourisme.be

We bezoeken de top 10 uitjes in de provincie Luik, waarvan onderstaand onze bevindingen. Het is een zeer mooie provincie, vooral qua natuur, waar je goed kunt wandelen en fietsen. Ook de vele kastelen, kuuroorden en musea zijn de moeite. Na afloop een terrasje doen of lekker uit eten, is ook geen probleem. En wie kent de Luikse bouletten of Luikse wafels niet en er zijn genoeg lokale lekkernijen om uit te proberen!

1) Cascades de Coo.

De Watervallen van Coo, in de rivier de Amblève, worden met een hoogte van 15 meter vaak als de hoogste watervallen van België beschouwd. De waterval is een toeristische attractie, dat perfect geïntegreerd is in de mooie omringende natuur. Jaarlijks bezocht door talloze toeristen, die vaak ook een van de bewegwijzerde 33 wandelingen maken en die zijn goed voor 250 kilometer rond om Stavelot.

Bezoekadres  Grand Coo 4970 Stavelot en meer info over dit mirakel vind je hier!

bron:visitardenne.com

2) Abdij van Stavelot.

De Abdij van Stavelot is een voormalige abdij van benedictijner monniken. en was in een ver verleden het centrum van kunst en wetenschappen. Totdat de Franse revolutionaire troepen de monniken op straat zetten en de abdij werd opgeheven tot circa 1950. Thans is er de geschiedenis, Guillaume Apollinaire en het F1 circuit te zien of je drinkt een abdij bier in het museum-café.

Bezoekadres is Cour de l’Abbaye 1 te 4970 Stavelot en voor meer informatie kijk je hier!

bron:walloniebelgietourisme.be

3) Domein van de Grotten van Han.

De Grotten van Han vormen een stelsel van onderaardse grotten in Han-sur-Lesse nabij Rochefort. Ze werden gevormd door de rivier de Lesse in de Calestienne die is gelegen op de overgang tussen de Famenne en de Belgische Ardennen. Het geheel staat bekend als een van de grootste grottencomplexen van Europa. Samen met een gids kan je tijdens een 2 uur durende reis deze grot ontdekken!

Bezoekadres is Rue Joseph Lamotte 2te 5580 Han-sur-Lesse en voor kaartjes moet je hier zijn.

bron: grotten-de-han.be

4) De bronnen van het kuuroord van Spa.

De bronnen van het kuuroord van Spa zijn al eeuwen een weergave van de combinatie van het traditionele thermalisme en welzijn; de turfbaden, de relaxerende programma’s en de heilzame werking van het drinken van water doen je weer in een goede conditie geraken. Bekend is de Peter de Grote bron ,de meest overvloedige bron, met natuurlijk koolzuurhoudend water, dat rijk is aan ijzer en minerale zouten. Per dag komt gemiddeld 21.000 liter aan de oppervlakte. Je kan die al bezoeken voor 1 euro!

Bezoekadres is Rue du Marché 1a te 4900 Spa en voor meer informatie, klik je hier.

bron:visitardenne.com

5) Baugnez 44 – oorlogsmuseum.

Helaas is Malmedy ook niet ongeschonden de 2e wereldoorlog doorgekomen. Zij hadden meerdere keren last van deze verschrikkelijke oorlog met als hoogtepunt, de slag om de Ardennen. Baugnez 44 Historical Center is een museum gewijd aan de slag om de Ardennen en aan het bloedbad van Malmedy dat vlak in de buurt in het gehucht Baugnez plaats vond tijdens de winter van 1944.

Bezoekadres is Route de Luxembourg 10 te 4960 Malmedy en voor tickets druk je hier.

bron:bagnez44.be

6) Plopsa Coo.

De geschiedenis van het park begint in de vijftiende eeuw, toen de eerste kleine waterval van Coo door de mens gecreëerd werd. Twee eeuwen later bouwden monniken een tweede, grotere waterval om het dorpje Petit Coo te beschermen tegen overstromingen. Toen kwamen Samson en Gert, het toenmalige park Télécoo te hulp en investeerden er een berg geld in en het park is sinds 2005 lid van de Plopsa-group. Nu kan je van alle spannende attracties genieten, het hele jaar door!

Bezoekadres is Grand Coo 4 te 4970 Stavelot en kaartjes koop je het beste hier!

bron:plopsanews.com

7) Montagne de Bueren.

De Montagne de Bueren is een straat bestaande uit een trap van 374 treden in het centrum van de Belgische stad Luik. De straat verbindt de wijk Féronstrée et Hors-Château met Au Péri en de toegang tot de citadel van Luik. Deze straat was zelfs decor in de serie; Flikken Maastricht en er loopt zelfs een spoor onder door.

Bezoek adres is Montagne de Bueren te 4000 Liège en meer informatie vind je hier!

bron:visitezliege.be

8) La Boverie.

Nu we toch in Luik zijn gaan we ook eens naar het museum la Boverie. Dat is gevestigd in het uit 1905 daterende Paleis van de Schone Kunsten, wat ontworpen is voor de Wereldtentoonstelling. Het herbergt een vaste collectie van Henri van de Bles, Henri Evenepoel, Kees van Dongen en nog veel meer kunstenaars. Er is ook een overeenkomst met het Louvre inzake uitwisselingen.

Bezoekadres is Parc de la Boverie te 4020 Liège en voor meer kunst advies kijk je het beste hier!

bron:visitezliege.be

9) Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps.

Het Circuit van Spa-Francorchamps, gelegen in de prachtige, groene omgeving tussen Stavelot, Malmedy en Spa, schouwtoneel van zovele topprestaties van auto- en motorrenners, wordt door een groot aantal renners nog altijd beschouwd als het “mooiste circuit ter wereld”.

In het museum in de prachtige, overwelfde kelders van de abdij, wordt de prestigieuze geschiedenis van het circuit opnieuw levendig voorgesteld. Onuitgegeven visuele documenten, didactische borden en een constant vernieuwde voorstelling van uitzonderlijke voertuigen brengen de passie voor de competitie opnieuw naar boven, vanaf de pioniertijd tot op heden : Ferrari, March, Chevron, Porsche, Cooper, …

De Formule 1-westrijd, maar ook de heldenfeiten van de 24 uren motor- en autorennen, krijgen hier een nieuwe dimensie. De “Demoiselles de Herstal” maken het verlangen naar de glorietijden van de Luikse ondernemingen opnieuw erg levendig : FN, Gillet en Saroléa.

Bezoekadres is Cour de l’Abbaye te 4970 Stavelot en voor meer info of reservatie, klik hier!

bron:walloniebelgieteorisme.be

10) Gileppestuwdam.

De Gileppestuwdam ligt vlakbij Eupen, de Duitstalige regio in de provincie Luik. De oorspronkelijke stuwdammuur was de oudste betonnen stuwdammuur van Europa. Civiele techniek, natuur, sport en vrije tijd, de stuwdam van het meer van Gileppe zal iedereen bevallen. Bezoek de Hoge Venen eens een ware beleving!

Je kunt dit bezoeken door over N629 te rijden en de wagen te parkeren op de aangegeven parking of  Route de la Gileppe 55 A 4845 Jalhay.

bron:flickr.com

Gerelateerde berichten
BezienswaardighedenPretparken

Top 10 uitjes in de provincie Waals-Brabant

Samen met Vlaams-Brabant de jongste 2 provincies van België en ik heb in Vlaams Brabant gewoond en…
Lees meer
BezienswaardighedenCultuur & Museum

Top 10 uitjes in de provincie Namen

Is ontstaan in 1815 na de grote nederlaag van Napoleon, voorheen het Franse departement Samber en…
Lees meer
Cultuur & MuseumKidsWeekendjes weg

Top 10 uitjes in de provincie Luxemburg

De provincie Luxemburg niet te verwarren met het buurland met dezelfde naam ligt in het uiterste…
Lees meer
Nieuwsbrief
De Leukste Uitjes

De leukste uitjes in Nederland in je mailbox. Maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *