Cultuur & MuseumDierentuinenGezin

Top 10 uitjes in de provincie Henegouwen

bron:walloniebelgietoerisme.be

Het grootste deel van het huidige Henegouwen ligt op het grondgebied van het vroegere graafschap Henegouwen, wat door Lodewijk de 14e, samen met het graafschap Vlaanderen werd bezet en toen een tijdje ‘ Provence de Flandre’ door het leven ging. Gelukkig niet voor lang, ik moet er niet aan denken. Tegenwoordig telt de provincie, rond de 1,3 miljoen inwoners, met Bergen als hoofdstad. De hoofdtaal is Frans, al hoewel er door 4 gemeenten Vlaams word gesproken. Er zijn mooie zaken te zien en vergeet niet in een restaurant een streekprodukt te proberen!

1) Hellend vlak van Ronquières.

Het hellend vlak van Ronquières tref je aan in het kanaal Charleroi – Brussel. Het overbrugt het hoogteverschil met het Henegouws Plateau. Het is simpel weg een scheepslift, die 16 sluizen en 2 dagen werk verving. In 1968 in gebruik genomen. De kosten 3,1miljard frankjes. Helaas weer eens geldverspilling, omdat het kanaal steeds minder werd gebruikt. Wel een leuke attractie!

Bezoekadres is Route Baccara 1w te 7090 Ronquières en voor meer informatie, bezoek deze website.

bron:canalducentre.be

2) Pairi Daiza.

Geniet van een zalig dagje ertussenuit met familie of vrienden. Ontdek alles over Pairi Daiza en onze bewoners. Verkozen tot beste zoo van Europa in 2020. Drie perspectieven. Jardin des Mondes. 9 territoria. Onder water logeren.

Bezoekadres is Domaine de Cambron te 7940 Brugelette en tickets reserveer je hier.

bron:paiidaiza.eu

3) Kasteel van Chimay.

Het kasteel van Chimay is door de eeuwen heen in handen van belangrijke families geweest en werd tot op heden verschillende keren heropgebouwd. Veranderende tijden, oorlogen en branden hebben ervoor gezorgd dat het kasteel, dat nu meer dan 1000 jaar oud is, telkens weer uit zijn as is verrezen. Ontdek het zelf!

Bezoekadres is Rue du Château 14 te 6460 Chimay en tickets reserveer hier.

bron:walloniebelgietoerisme.be

4) Bunker van Adolf Hitler in Bruly-de-Pesche.

De bunker van Adolf Hitler in Bruly-de-Pesche, in het uiterste Zuiden van België, tussen Couvin en het Franse Rocroi ligt een kleine bunker genaamd “Abri d’Hitler”, met 2 houten barakken. Het is een groot terrein in een bosrijke omgeving. Daar kwam hij dan om alle streek producten te proberen! In de barakken zijn 2 permanente tentoonstellingen en zeker eens met de kids bezoeken.

Bezoekadres is place saint-méen 5660 Bruly-de-Pesche en voor meer informatie en reservatie, klik hier.

bron;tourisme-couvin.be

5) De Scheepsliften op het Centrumkanaal(La Louvière).

De scheepsliften liggen op de waterweg tussen de Maas en de Schelde, het zogenaamde Centrumkanaal nabij La Louvière. Er zijn er vier, en die overbruggen bijna 68 meter. Wederom geldverspilling, maar de pleziervaart geniet van dit kunstwerk. En staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, wat goed zou een bekende Nederlander zeggen!

Bezoekadres is Rue Raymond Cordier 50 te 7070 Thieu en voor meer info, kijk dan hier.

bron:walloniebelgietoerisme.be

6) Kasteel van Belœil.

Het kasteel van Belœil dateert uit de late middeleeuwen en is opgebouwd rondom een centrale erekoer. Het kasteel is van de familie Ligne, die het openstelde voor publiek en daarmee het onderhoud betaalden. Wat mij nog bij blijft i s de schitterende aangelegde Franse tuin, die je nog steeds kan bezoeken. Ook is er een Engelse tuin, maar die is privé en alleen open voor Charles als het niet te hard waait!

Bezoekadres is Rue du Château 11 te 7970 Beloeil en tickets boek je hier!

bron:walloniebelgietourisme.be

7) Brasserie des Légendes.

Deze brouwerij bevind zich nabij Aat en is nog tamelijk jong, namelijk gestart in 1998. Ze zitten thans in 2 vestigingen, en wij vinden de Goliath Triple wel aangenaam. Er zijn meer dan 10 soorten, dus voor iedereen wel wat.

Bezoekadres is Rue du Castel 19 te 7801 Ath en voor meer nieuwtjes, bezoek deze website eens.

bron:walloniebelgietoerisme.be

8) La ferme du Bailli.

De kaasmakerij ligt in Soignies en bestaat al meer dan 30 jaar. De boerenkazen worden gemaakt van rauwe melk en vooral de ‘ Pavé de Soignies’ vinden wij heel lekker, maar ook de yoghurt en boter zijn van hoge kwaliteit. Proef ze zelf eens!

Bezoekadres is Chemin des Théodosiens 126 te 7060 Soignies en meer informatie of winkelen doe je hier!

bron:’ La Nouvelle Gazette’

9) Ecopark Adventures Tournai.

Dit Ecopark ligt in Doornik, en via feestboek kwam ik er achter dat je 3 activiteiten kunt doen. Namelijk zijn er 9 boomklimparcoursen, ontdek in ’t bos kleine mensen of ga eens op schattenjacht! Erg leuk om je met het gezin te ontspannen.

Bezoekadres is Rue de l’Orient 1 te 7500 Tournai en reserveren kan je hier doen.

bron: Ecopark Adventures

10) Belfort van Thuin.

Het Belfort van Thuin dateert uit de 17e eeuw, en van hieruit geven de 4 nissen je een uitzonderlijk panorama van de stad en de valleien van de Samber en de Biesmelle. Ook kan je een film bekijken over de restauratie en zelfs een van de vele wandelingen maken, die vanaf het Belfort starten.

Bezoekadres is Place du Chapitre 3 te 6530 Thuin en reserveren doe je hier!

bron:walloniebelgietourisme.be

Gerelateerde berichten
GezinGratis Uitjes

Goedkoop en bijna gratis uit eten!

Ja, wij van top10uitjes houden van lekker eten, wie niet? En als dat nog kan voor weinig! Hieronder…
Lees meer
BezienswaardighedenCultuur & Museum

Top 10 uitjes in de provincie Namen

Is ontstaan in 1815 na de grote nederlaag van Napoleon, voorheen het Franse departement Samber en…
Lees meer
Cultuur & MuseumKidsWeekendjes weg

Top 10 uitjes in de provincie Luxemburg

De provincie Luxemburg niet te verwarren met het buurland met dezelfde naam ligt in het uiterste…
Lees meer
Nieuwsbrief
De Leukste Uitjes

De leukste uitjes in Nederland in je mailbox. Maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *