Actieve UitjesGezinPretparken

Brabantse uitjes zijn lang, ze komen…

bron: Bellvilla

Je kent misschien het carnavalslied van ons Arie Ribbens nog wel; Zeg vrouwtje lief, ik loop nog vlug
Heel even naar `t café `k ben zo weer terug enzovoort, enzovoort.

Gelukkig klopt deze tekst aardig goed en zijn de Brabanders heel fijne, gezellige mensen, wat je wel zult merken als je deze mooie provincie bezoekt.

1. Willemstad

In het uiterste westen van de provincie Noord-Brabant bevind zich deze voormalige vestingstad, gelegen daar waar het Volkerak en het Hollandsch Diep elkaar ontmoeten.

De oorspronkelijke naam van Willemstad is eigenlijk Ruigenhil. Vanaf 1584 veranderde de naam Willemstad gehanteerd. Dit ter ere van de in dat jaar vermoorde Willem de Zwijger. Zijn zoon prins Maurits verleende kort na zijn dood, in 1584 stadsrechten.

Er zijn aardig wat bezienswaardigheden, zoals;

  • De koepelkerk,
  • Het Mauritshuis,
  • De vesting werken van Willemstad en nog veel meer, maakt hier een bezoekje noodzakelijk en je hoeft niet eerst 10 uur in het vliegtuig om Willemstad te bezoeken.
bron: ons West Brabant

2. Biesbosch

Het Nederlandse Nationaal Park De Biesbosch is een zeer waterrijk natuur- en recreatiegebied en Willemstad ligt ook aan de uitlopers hiervan. De Biesbosch is ontstaan rond het jaar 1000 toen er enkele woongemeenschappen ontstonden op de hoger gelegen delen. Toen de graaf van Holland rond 1300 begon met ontginning en bedijking ontstonden de dorpen Dubbeldam, Almkerk en Werkendam.

Nu kan je er prachtige Flora aanschouwen, en is het een goede broedplaats voor diverse vogels. Ook komen er reptielen voor en is de
Biesbosch erg belangrijk voor ons visbestand. Vergeet niet langs te gaan bij het bezoekerscentrum in Drimmelen en het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam.

Adres van bezoekerscentrum is Biesboschweg 4 te 4924 BB Drimmelen en van het MuseumEiland is Hilweg 2 te 4251 MT Werkendam

bron: Staatsbosbeheer

3. Safaripark Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen is een dierenpark dat ligt ten zuiden van Tilburg in de plaats Hilvarenbeek. Het is het grootste park van de Benelux en er komen zo’n 100 diersoorten voor. Zo kun je er giraffen, leeuwen, zebra’s, maar ook olifanten en neushoorns vanuit je auto(wel blijven zitten, hé).
Je kan ook een gedeelte wandelend doen natuurlijk en is er bijvoorbeeld een gorillaverblijf en kan je er zelfs overnachten.

Het bezoekadres is Beekse Bergen 1 te 5081 NJ Hilvarenbeek en tickets boeken, kun je hier!

bron: Beekse Bergen

4. Jheronimus Bosch Art Center

Het Jheronimus Bosch Art Center is gevestigd in de voormalige St-Jacobskerk aan het  Jeroen Boschplein in de Brabantse hoofdstad ‘s-Hertogenbosch ook wel Den Bosch genoemd.
Jheronimus Bosch was die een begaafd kunstschilder was en leefde in den Bosch van circa 1450 tot aan zijn dood in 1519 en ging de geschiedenis is als ‘den duvelmakere’ en heeft diverse mooie werken gemaakt, zoals de Tuin der Lusten. In het Art Center hangen dan ook diverse replica werken van hem(omdat de Spanjaarden deze vernielden) en het centrum werd in 2007 geopend door prins Pieter van Vollenhove. Bezoekadres is Jeroen Boschplein 2 te 5211 ML ’s-Hertogenbosch

bron: Jheromius Bosch Art Center

5. De Efteling

De Efteling is een attractiepark en recreatiepark  in Kaatsheuvel, een dorp ten noorden van Tilburg en trekt ieder jaar meer dan 5 miljoen bezoekers. Hiermee is het qua bezoekers, een van de grootste van de Benelux en eindigde in 2018 na Disney Parijs en Europa park in het Duitse Rijk als 3e qua bezoekers.

Hoewel het park aanvankelijk was ingericht voor ouders met kinderen tot circa twaalf jaar, heeft de Efteling zich ontwikkeld tot een themapark voor alle leeftijden. Het is gegroeid van een natuurpark met speeltuin, roeivijvers en een theehuis tot een attractiepark met diverse achtbanen en darkrides van wereldwijd opererende bedrijven. Je kan er ook overnachten in het Efteling hotel, welke open ging in 1992 of in het vakantiepark. Een dagje Efteling is niet goedkoop, maar je krijgt wel veel terug voor je geld. Bijna het hele jaar open(nov – jan Winter Efteling) en bezoekadres is Europalaan 1 te 5171 KW Kaatsheuvel en kaartjes, hier!

bron: Efteling.com

6. Philips Museum en het PSV Museum

Dit museum bevind zich natuurlijk in Eindhoven, want ik zou bijna zeggen zonder Philips was er geen Eindhoven geweest. Het museum behandelt de geschiedenis van Philips en is gevestigd in de eerste gloeilampen fabriek van Philips die begon rond 1891 dus een hele tijd geleden.
Natuurlijk zijn er in het museum verschillende soorten lampen te zien: de gloeilamp, de tl-lamp, de natriumlamp, de spaarlamp en de ledlamp. Ook de tak van de consumentenelektronica komt aan bod, zoals de radio, televisie, scheerapparaat en diverse keukenapparatuur.
Zoals bekend was de familie Philips begaan met haar werknemers en richtte dan ook in 1928 Federatie van Philips Sport Verenigingen op, waaruit vervolgens ook de welbekende voetbalclub voortkwam die trouwens al bestaat sinds 1913 en als gevolg van hun successen ook een museum hebben. Dit museum bevind zich in het Philips stadion en je kan er al de grootste prijzen bewonderen uit de clubhistorie en beleef rood en wit op een interactieve manier tijdens je bezoek aan het PSV Museum

Bezoekadres van het Philips Museum is Emmasingel 31te 5611 AZ Eindhoven en het PSV museum bevind zich Stadionplein 4 te 5616 RX Eindhoven

bron: PSV.nl

7. Kasteel van Breda

Dit Noord-Brabantse kasteel ligt in het centrum van Breda en is helaas niet vrij toegankelijk, omdat daar de KMA in is gevestigd. Alleen kun je op de Brabantse Kastelen dag dit schitterende pand gaan bewonderen , maar ook via de lokale VVV, kan je o.l.v. een gids dit allemaal zien. Het kasteel van Breda diende in de 16e eeuw als bolwerk tegen de Spanjaarden en in 1667 werd er de vrede van Breda getekend.

Bezoek adres is Kasteelplein 10 te 4811 XC Breda en rondleidingen kan je hier boeken!

bron: Breda Nassaustad

8. Stadsbrouwerij 013

Een unieke plek aan de Piushaven waar onze brouwerij samen met het proeflokaal zorgt voor de ultieme bierbeleving.

Bij Stadsbrouwerij 013 in Tilburg wordt er dagelijks gewerkt aan hoogwaardige gerechten in de keuken, en gesleuteld aan de brouwerij voor klassieke en toch uitdagende bieren. In het karakteristieke pand aan de Piushaven zijn twintig taps gevuld met bier uit eigen brouwerij en bier van lokale brouwerijen. Verder staat de drankenkaart vol met unieke bieren op fles, luxe koffie en thee, hoptails, speciale gin-tonics en mooie wijnen.

Bezoekadres is Piushaven 1 te 5017 AN Tilburg en voor een schuimt glas bier of lekker eten, kan je hier reserveren.

bron: Wij zijn Tilburg

9. Vincent van Gogh Huis

Hier werd op 30 maart 1853 Vincent van Gogh geboren en hier staat nu het Vincent van Gogh Huis: een levend kunstcentrum op de geboortegrond van de beroemdste Brabantse kunstenaar aller tijden.

Vlak aan de Belgische grens bracht de protestante Van Gogh z’n kinderjaren door in het katholieke Zundert. Als zwijgzame en wat in zichzelf gekeerde jongen volgde hij thuis onderwijs en het was al snel duidelijk dat Vincent ‘anders’ was.


Daarmee wordt één van zijn dromen gerealiseerd. Namelijk een plek voor de kunst van de toekomst en er worden hier voortdurend tentoonstellingen gehouden. In de kosterswoning is er een galerie van vroegere werknemers.

Bezoekadres is Markt 26-27 te 4881 CN Zundert en voor kaartjes klik je hier!

bron: www.vangoghhuis.com

10. Breda’s Begijnhof Museum

 Wie aan de Catharinastraat in Breda de poort van het Begijnhof binnenstapt, waant zich eeuwen terug in de tijd. Ondanks de onmiddellijke nabijheid van de drukke binnenstad heerst hier een serene sfeer, die nog altijd herinnert aan de vroegere begijnengemeenschap en die sfeer nodigt je uit om eens lekker te komen ontspannen!

Bezoekadres is Catharinastraat 29 te4811 XE Breda en is vrij toegankelijk en de kruidentuin is dagelijks open van 13 tot 17 uur.

bron: BegijnhofBreda.nl

Gerelateerde berichten
GezinGratis Uitjes

Goedkoop en bijna gratis uit eten!

Ja, wij van top10uitjes houden van lekker eten, wie niet? En als dat nog kan voor weinig! Hieronder…
Lees meer
BezienswaardighedenPretparken

Top 10 uitjes in de provincie Waals-Brabant

Samen met Vlaams-Brabant de jongste 2 provincies van België en ik heb in Vlaams Brabant gewoond en…
Lees meer
Cultuur & MuseumDierentuinenGezin

Top 10 uitjes in de provincie Henegouwen

Het grootste deel van het huidige Henegouwen ligt op het grondgebied van het vroegere graafschap…
Lees meer
Nieuwsbrief
De Leukste Uitjes

De leukste uitjes in Nederland in je mailbox. Maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *