Cultuur & MuseumGezinKids

10 leuke uitjes voor het hele gezin in Groningen

Veel mensen denken dat er in Groningen niets te doen is, maar wij weten wel beter. Toen ik daar voor het eerst kwam was ik net 19 jaar en verdedigde ik voor koningin Beatrix ons land, waaronder ook Groningen natuurlijk. Er is hier voor iedereen wel iets leuks te doen!

Een speurtocht met ’t hele gezin!

1. Vesting Bourtange

Tussen de moerassen vind je deze onneembare vesting, die nog maar net afwas in 1580 en toen stonden al snel de pro Spaansgezinden voor de poort. Dankzij het moeras en de bastions dropen deze al snel af en later lukte het de bisschop van Münster niet om zijn slag te slaan. Vroeger woonden in Bourtange hoofdzakelijk militairen, maar dat al weer even geleden.

In de jaren 70 van de vorige eeuw werd Bourtange gerestaureerd en weer in ere hersteld. Nu vind je er naast historische gebouwen, een molen en diverse winkeltjes en restaurantjes en er is zelfs een hotel.

bron: visitgronigen.nl

2. Hangende keukens van Appingedam

Misschien wil je bazin graag een keuken uitzoeken en dan kan je het best naar Appingedam gaan om inspiratie op te doen en dat scheelt misschien weer. Alle gekheid op een stokje, naast Groningen stad, was Appingedam de 2e stad met stadsrechten in de middeleeuwen en door haar ligging ook bijzonder rijk en als je de centen had maar niet de ruimte bouwde je je keuken dan maar boven het water. Gelukkig is er van deze rijkdom nog veel bewaard gebleven, je kan deze heel goed zien vanuit je kano of roeiboot vaar rustig het centrum rond of wandel eens rustig over 1 van de 3 bruggetjes.

bron: visitgroningen.nl

3. Martinitoren

Klim als een torenwachter de 300 stenen traptreden op en je zal het lang heugen. Ook de kinderen verbranden hun energie op d’Olle Grieze, zoals de Groningers hem noemen. De Martinitoren had 2 voorgangers en dateert uiteindelijk uit 1548, en staat op de Grote markt. Hij staat naast de Martinikerk en is eigendom van de gemeente. Vanaf deze toren heb je een mooi uitzicht over de stad Groningen en de provincie.

bron: visitgroningen.nl

4. Zeehondencentrum Pieterburen

Opgezet in 1971 door een vrouw met een heel groot hart, Lenie ’t Hart worden sindsdien talloze zeehonden van alle leeftijden opgevangen en door vrijwilliger en professionele krachten verzorgd, waardoor ze weer op krachten komen en terug de Noordzee in kunnen na verloop van tijd. Wil je dit werk van dichtbij mee maken, bezoek dan dit centrum

De zeehondencrèche is dagelijks open van 10.00 – 17 .00 en overige informatie vind je op de website

bron: Holland.com

Wadlopen in Pieterburen

Nu we toch aan de zee zijn in Pieterburen, kan je als je wilt een wadlopen met het hele gezin. Je hoeft niet bang te zijn, want je kunt dat onder begeleiding doen, waardoor kinderen vanaf 6 jaar dit avontuur ook mee kunnen beleven. Je gaat krabbenvangen, visjes zoeken, slik trappen en natuurlijk kijken of je zeehonden tegenkomt op het Wad.

Meld je aan bij de receptie van de Wadloopwinkel, waar je ook nog laarzen kan huren en overige wadloopspulletjes kan kopen. De winkel bevind zich aan de Hoofdstraat 84 in Pieterburen en hier begint ook de tocht onder leiding van een gids en die duurt zo’n 2,5 uur en na afloop kan je nog aprés wadlopen in de gezellige bar en voor de kinderen is er een grote speeltuin. De kosten voor zo’n wadloop trip zijn 17,50 euro’s en dat arrangement boek je hier! Er zijn ook nog andere leuke arrangementen.

bron: wadlopen Pieterburen.nl

6. Familiepark Landgoed Tenaxx

In het Groningse Wedde bevind zich een waar Dinopark een heuse belevenis voor onze kleine mannen en vrouwen en gelegen in het Swiebertjes dorp dus oppassen voor bromsnor! In het park meer dan dertig dinosaurussen, nagemaakt op ware grootte en je kunt ze allemaal ontdekken in het bos.

Ook is er arboretum is een bomenverzameling ( arbor = boom). Het arboretum “De Hangende Tuinen” bestaat uit ongeveer 4.000 bomen, verdeeld over bijna 1000 soorten en varianten. Het is net als andere arboreta op traditionele wijze ingedeeld in werelddelen: Azië (Japan, China, Himalaya), Amerika en Europa

Het Landgoed Tenaxx park bevind zich op de Borgesiusweg 1 te 9698XS Wedde, meer info!

bron: visit groningen.nl

7. Het LEGIO – museum

In Grootegast staat het voormalig gebouw van LEGO Nederland en laten ze daar nu net een LEGO museum van gemaakt hebben en dat vinden de kleine gasten geweldig. Er is een enorme LEGO stad gebouwd en de bekende gebouwen zoals de Martini toren, de vuurtoren de Brandaris zijn daar met LEGO stenen na gebouwd. Ook kan je lekker spelen met de LEGO blokken of gamen met taloze LEGO games. Zeker de moeite op een regenachtige dag! Bezoekadres en openingsdagen van je op de website.

bron: visitgroningen.nl

8. Huur een Tuk-tuk en ontdek Lauwersoog

Huur een Tuk Tuk om lekker een dagdeel of een hele dag om de prachtige omgeving van Lauwersoog te ontdekken? In uw eigen tempo en genieten van wat Friesland en Groningen te bieden heeft. En dat is meer dan u denkt. De mogelijkheden voor een gezellig dagje uit zijn onbeperkt! Na een korte oefen rit met de Piaggio Ape Calessino hier in de buurt kan de belevenis beginnen.

Maak een keuze uit diverse routes of ga gewoon uw eigen weg. Toer naar Zoutkamp of Dokkum, maar bezoek ook eens de mooie dorpjes die u anders voorbij rijdt. U staat versteld van de knusse straatjes en vriendelijke mensen in deze omgeving.

Reserveren kan hier; info@tuktuklauwersoog.nl tel. 06 – 83 33 22 22 bezoeken; Kustweg 18, Lauwersoog

9.Menkemaborg

De Menkemaborg is een gelegen in het pittoreske Uithuizen en is een van de weinig overgebleven borgen die er in Groningen nog staan.
De oorspronkelijke borg dateert uit de 14e eeuw, maar begin 17e eeuw kwam het kasteeltje in handen van Menno Alberda en rond 1700 is het dan ingrijpend verbouwd door de zoon van Menno, Unico genaamd en er is dan ook heel wat gefeest in de eeuwen hier op volgend, maar buiten al dat feest gedruis moest er ook gewoon en gezond worden gegeten, vandaar dat er een grote moestuin en niet te vergeten fruit tuin werd aangelegd, die nog steeds zijn vruchten afwerpt. Je kan dat nog steeds bezoeken en jezelf in de 18e eeuw verplaatsen, bezoekadres; Menkemaweg 2, 9981CV Uithuizen

bron:holland.com

10. Het Groninger Museum

Het Groninger Museum staat in Groningen Stad en is een van de topattracties, die jaarlijks meer dan 200.000 mensen trekt.
De eerste basis van het museum was het Museum van Germaanse Oudheden, dat in 1847 werd opgericht door Henk Feith in de Universiteitsbibliotheek Groningen.

Je kunt er bijna niet om heen als je Groningen per trein bezoekt, want vanaf het hoofdstation wandel je er zo naar toe over de kleurrijke museumbrug kom je zo terecht in een van de 3 paviljoens waar je of een van de tentoonstellingen kunt gaan zien of natuurlijk een van de vaste collectie zoals Aziatische keramiek of schilderijen van de Groningse kunstkring de Ploeg.

Adres van dit moois; Museumeiland 1, 9711ME Groningen, tickets reserveren!

bron: Holland.com

Gerelateerde berichten
GezinGratis Uitjes

Goedkoop en bijna gratis uit eten!

Ja, wij van top10uitjes houden van lekker eten, wie niet? En als dat nog kan voor weinig! Hieronder…
Lees meer
BezienswaardighedenCultuur & Museum

Top 10 uitjes in de provincie Namen

Is ontstaan in 1815 na de grote nederlaag van Napoleon, voorheen het Franse departement Samber en…
Lees meer
Cultuur & MuseumKidsWeekendjes weg

Top 10 uitjes in de provincie Luxemburg

De provincie Luxemburg niet te verwarren met het buurland met dezelfde naam ligt in het uiterste…
Lees meer
Nieuwsbrief
De Leukste Uitjes

De leukste uitjes in Nederland in je mailbox. Maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *